Paardencoaching

Wat is paardencoaching?


Paardencoaching is het coachen van mensen met hulp van een paard. Het paard is de co-coach en helpt de coach om de coachée inzichten te geven. 

Door de beweging van de coach en de coachée, maar ook die van het paard, komt de coachée sneller uit zijn hoofd en kan dan vanuit het hart reageren.

Als coach maak ik ook gebruik van onderbouwde coachvormen waardoor we tot een duidelijk inzicht kunnen komen m.b.t. de hulpvraag.


Het natuurlijk gedrag van het paard is een enorme meerwaarde. 

Een paard is een vluchtdier en leeft in een kudde. Als er gevaar dreigt zal het paard op de vlucht slaan. Daarom zijn paarden altijd alert en houden ze hun omgeving in de gaten. Zijn omgeving moet veilig zijn, met zijn sterke zintuigen heeft het paard snel in de gaten wat er speelt.

 

Paarden zijn ook hiërarchisch ingestelde dieren. In de kudde zijn verschillende rollen; dit noemen we de rangorde van de kudde. Terwijl het ene paard lekker staat te grazen of gaat slapen, houdt een ander de wacht. De rangorde zorgt dat kudde veilig is.


Paarden maken geen onderscheidt tussen soortgenoten en mensen. Dus: zodra wij in hun kudde stappen zijn wij daar onderdeel van. Op een natuurlijke manier reageren zij op gedragingen van elk kuddelid. En van die gedragingen maken wij als paardencoach gebruik.

Dit zorgt voor mooie inzichten.

Sofie Cura Horse Assisted Coaching

Waarom paardencoaching?


Paarden communiceren met lichaamstaal. Iedere houding of spierspanning betekent dus iets, eveneens als wij dat doen.

Wij mensen communiceren vaak met dubbele boodschap. We zeggen het ene, maar doen het andere. We stralen iets anders uit dan we zeggen of doen. Voor het paard is dit 'vreemd' want je bent niet duidelijk. 


Wij zijn in staat onze gevoelens weg te drukken of te verstoppen. Het weggestopte gevoel is echter niet weg. Het komt altijd ergens in ons lichaam tot uitdrukking. Het paard merkt dit op en zal daarop reageren. Als coach kan ik dit zien en vragen aan de coachée wat hij/zij hierin herkent voor zichzelf. Hierdoor ontstaan er mooie inzichten. Een paard oordeelt of veroordeelt niet, hij wil alleen veiligheid in zijn kudde en zal daarom gedragingen teruggeven. 

Het paard laat je dus zien of je duidelijk of onduidelijk bent en geeft hierop zijn feedback. 


Paarden laten zich niet afleiden tot gedachtes. Zij zijn niet bezig met of ze gisteren wel genoeg hebben gegeten en of er morgen nog wel eten zal zijn. 

Ze zijn in het HIER en NU. 


Therapie en begeleiding met dieren werkt. Dat blijkt elke dag in de praktijk, en ook steeds meer en meer uit wetenschappelijk onderzoek.Locatie


De coachsessies gaan door op de locatie en met de paarden/pony's van Villa Kakelbont PC te Meer (Hoogstraten).


Begin dit jaar (2023) kwam ik met Kim in contact en er groeide al snel een fijne band. Zij liet mij weten dat zij haar locatie en ontzettend lieve paarden en pony's ter beschikking wil stellen voor paardencoaching. 


Villa Kakelbont is een fantastische plek waar kinderen helemaal zichzelf mogen zijn en hele leuke momenten beleven tijdens de ponyclub op woensdag NM en zaterdag VM.

Verder leasen verschillende kinderen en volwassenen een paard/pony waardoor ook zij de zorg en het plezier van een 'eigen' paard kunnen beleven.


Door het jaar heen worden er veel leuke activiteiten en spelletjesdagen georganiseerd en ook tijdens de vakanties zijn er meerdere ponykampen. 


Het welzijn van de dieren maar natuurlijk ook van haar leden en bezoekers staat bij Kim absoluut op nr. 1!

Verschillende paarden en pony's vinden hier hun thuis en leven in kudde. De locatie is rustig gelegen vlakbij het natuurdomein de Mosten.


Neem gerust een kijkje op haar website:

www.ponyclubvillakakelbont.be